Ziemia Sandomierska ... szlakiem Zakonnych Rycerzy
Ziemia Sandomierska ... szlakiem Zakonnych Rycerzy
Wyruszyliśmy po Ziemi Sandomierskiej odwiedzając miejsca związane z Zakonami Rycerskimi ... śladami walki z nawałą Mongolską ... Bohaterstwa i zwykłej Śmierci ... Album dedykuję wszystkim moim przyjacielom ze Szlaku Templariuszy ...
zbiory muzeum Dom Długosza ...
zbiory muzeum Dom Długosza ...
Re: Ziemia Sandomierska ... szlakiem Zakonnych Rycerzy
Sesja zdjęciowa Chrystusa z Bazyliki katedralnej NMP w Sandomierzu ...
mój ulubiony model ... Jezus ... nie jako sacrum lecz jako Twarz ...
zwróćcie uwage na wyraz twarzy ... zmienia sie w zalezności od kąta patrzenia ... mam nadzieje że sprostałam zadaniu ... interpretacje pozostawiam Wam
mój ulubiony model ... Jezus ... nie jako sacrum lecz jako Twarz ...
zwróćcie uwage na wyraz twarzy ... zmienia sie w zalezności od kąta patrzenia ... mam nadzieje że sprostałam zadaniu ... interpretacje pozostawiam Wam
Dziękuję Ewo
Ja jeszcze nie zrobiłem galerii. Wpadłem po wyprawie w wir pracy, tak więc oprócz nowiny na stronie głównej z czterema fotografiami - Twoje zdjęcia są na razie jedynymi na naszej stronie.
Ja wciąż nie mogę się otrząsnąć z wrażenia po doznaniu geometrii portalu w kościele świętego Jakuba w Sandomierzu. I to wszystko po mojej "geometrycznej" prelekcji. Tak po prostu w średniowieczu budowano, jakby uczestnicząc w wieloletniej niekiedy liturgii budowania bramy do Nowej Jerozolimy.
No i właściwie w każdej miejscowości było coś godnego pamięci: w Koprzywnicy, Zawichoście, Opatowie, Ptkanowie, Szydłowie, Wiślicy, Zagości i oczywiście w Sandomierzu. Szkoda mi braku czasu na zamek Krzyżtopór, który mimo, że poza głównym, średniowiecznym programem warto byłoby zobaczyć. No i mniejszych miejscowości z ważnymi zabytkami, ale to już temat na następną wyprawę. A… i w Obrazowie był jeszcze kilkadziesiąt lat temu jeden z ważniejszych drewnianych kościołów - bodajże z XVI wieku - niestety spłonął wiele lat temu.
Pozdrowienia dla wszystkich uczestników
Ja jeszcze nie zrobiłem galerii. Wpadłem po wyprawie w wir pracy, tak więc oprócz nowiny na stronie głównej z czterema fotografiami - Twoje zdjęcia są na razie jedynymi na naszej stronie.
Ja wciąż nie mogę się otrząsnąć z wrażenia po doznaniu geometrii portalu w kościele świętego Jakuba w Sandomierzu. I to wszystko po mojej "geometrycznej" prelekcji. Tak po prostu w średniowieczu budowano, jakby uczestnicząc w wieloletniej niekiedy liturgii budowania bramy do Nowej Jerozolimy.
No i właściwie w każdej miejscowości było coś godnego pamięci: w Koprzywnicy, Zawichoście, Opatowie, Ptkanowie, Szydłowie, Wiślicy, Zagości i oczywiście w Sandomierzu. Szkoda mi braku czasu na zamek Krzyżtopór, który mimo, że poza głównym, średniowiecznym programem warto byłoby zobaczyć. No i mniejszych miejscowości z ważnymi zabytkami, ale to już temat na następną wyprawę. A… i w Obrazowie był jeszcze kilkadziesiąt lat temu jeden z ważniejszych drewnianych kościołów - bodajże z XVI wieku - niestety spłonął wiele lat temu.
Pozdrowienia dla wszystkich uczestników

Maćku ... jak tylko wrócę z Beskidu i się "ogarnę " będzie cd. zdjęć ...
pozdrowienia dla wszystkich

ewa pisze:Maćku ... jak tylko wrócę z Beskidu i się "ogarnę " będzie cd. zdjęć ...
wróciłam i pomalutku ...
Sandomierz z " lotu ptaka " ...

Kościół św. Jakuba ... Sandomierz / migawki z
Sandomierz ...
Bazylika Katedralna ... św. Jakub i Zamek z innej perspektywy
Bazylika Katedralna ... św. Jakub i Zamek z innej perspektywy
Bazylika Katedralna ... spacerek po...
i ten kontrast pomiędzy gotyckim sklepieniem i barokowymi puttami ... iście pogańskie rozpasanie zagościło pod gotyckie sklepienie ...
i ten kontrast pomiędzy gotyckim sklepieniem i barokowymi puttami ... iście pogańskie rozpasanie zagościło pod gotyckie sklepienie ...

- Załączniki
-
- obraz autorstwa Karola de Prevot z XVIII wieku przedstawiający mord rytualny dokonywany przez Żydów. Obraz ten od 2006 do 2014 roku pozostawał zasłonięty i niedostępny dla zwiedzających z powodu swojej treści, budzącej sprzeciw w społeczności żydowskiej i pośród chrześcijan zaangażowanych w dialog międzyreligijny[7]. Po ponownym odsłonięciu towarzyszy mu tablica wyjaśniająca, że Żydzi nie popełniali mordów rytualnych